• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Фінансова грамотність - всім: від малечі до бабусь та дідусів

Фінансова грамотність - всім: від малечі до бабусь та дідусів

2013-04-09

/Files/images/DSC_0081.jpg

Вже традиційними для «Філософії Серця» стало проведення заходів на тему «Сімейний бюджет». Вона виявилась надзвичайно цікавою для молоді. Тому за ініціативи учнів, й вже не в перший раз Олександр Кожуховський – тренер нашої організації з фінансової грамотності, розглядав з дітьми «грошові» теми.

Цього разу заходи зібрали понад 30 ліцеїстів Вінницького технічного ліцею та учнів ЗОШ І-ІІІ ст. с. Пултівці, Вінницького району. Під час занять розглядалися такі питання: що таке гроші і для чого вони потрібні. Діти вчилися визначати джерела прибутків та на що в першу чергу витрачаються гроші. Методами розподілу грошей учасники завершили зустріч. Проте, для себе з’ясували, що питань ще дуже багато.

Зацікавились тематикою і журналісти ГО «Громадська студія» і радіо «Хвилі над Бугом», з якими діти поділились своїм враженням від завдань, які їм приходилось виконувати вперше.

Найбільше, що їм сподобалось - це методи та інтерактивність проведення тренінгу. Одна з учениць - Настя Пузиніна не втримала свого здивування, коли почула від вчителя, що заняття завершено: - Як! Вже?! Так швидко?!

«Справа в тому, що ми завжди завершуємо тренінг на 2-3 хвилини раніше, щоб дати змогу учасникам заняття поділитись своїми враженнями. Кожний такий захід має завершуватись на позитивній ноті, а учні піти з уроку з розумінням того, що корисного вони для себе отримали» – зазначив тренер Кожуховський Олександр.

«А мені найбільше сподобались «чарівні» конвертики. Вважаю, що за допомогою них ми зможемо не тільки заощаджувати на покупках, але робити ще і накопичування» - наголосила Влада Мартинова.

А от під час зустрічі з пултівецькими школярами мова йшла про вибір майбутньої професії, а також про користь, яку отримує людина та її родина від такої роботи. Учні виконували тестові завдання на предмет підходящої роботи саме для них особисто. Тобто кожен учень конкретно для себе мав визначити, яка робота йому найбільше припадає до душі. В ході розмови з‘ясувалось, що добробут сім’ї неможливий без чітко визначених цілей, на що потрібні гроші та скільки їх потрібно. Надзвичайно корисною для дітей була також і тема сімейного бюджету, діти жваво прийняли участь в її обговоренні. Керівник навчального закладу, побачивши реакцію дітей, вирішив, що найближчим часом запросить тренера на наступну зустріч.

Варто відзначити, що популярність теми фінансової грамотності стрімко зростає. Так, наприкінці березня Олександра Кожуховського запросили у Немирів для проведення таких занять з дорослою аудиторією. Під час семінару учасники з’ясували, що в українських родинах найпоширенішим є традиційний спільний бюджет. На жаль діти рідко приймають участь в його обговоренні. Найчастіше вони присутні на сімейних нарадах, коли мова заходить про закупівлю шкільного приладдя. Тому важливим елементом виховання майбутнього батька і матері є фінансове виховання. Але воно має бути не тільки на рівні теорії, а й за активної участі дитини у житті сім’ї: виконання посильної хатньої роботи; покупка товарів з умінням його вибирати і де саме його купувати; заробляння грошей у канікулярний період за бажанням самої дитини покращити власне фінансове становище.

Підсумовуючи, треба лише додати, що тема «Сімейний бюджет» є надзвичайно важливою і вкрай необхідною для кожної людини незалежно від віку і статі. Тому бажано на такі заходи приходити всією родиною, де під час заняття ви спільно отримуєте знання, які допоможуть закласти основи власного сімейного фінансового благополуччя.

Кiлькiсть переглядiв: 463

Коментарi