• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • На генплані Вінниці вільні ділянки є! Але для кого?

На генплані Вінниці вільні ділянки є! Але для кого?

2013-04-09

/Files/images/генплан.jpg

Про доступність генеральних планів 19 міст Вінницької області звітували громадські експерти під час підсумкової прес-конференції 8 квітня 2013 року. Чим цікаві генплани? З них можна дізнатися про АЗС, автостоянки чи пивбари, що можливо плануються під вашим вікном!

Протягом серпня-грудня 2012 року по всій Україні громадські монітори дізнавалися: чи реально ознайомитися з генпланами 459 міст. Проект«Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» виконується Східноукраїнським центром громадських ініціатив На Вінниччині цю непросту задачу вирішували представники громадської організації «Філософія Серця». Ними було складено 19 інформаційних запитів та надіслано до органів місцевого самоврядування. На 10 з них було вчасно та змістовно відреаговано. Та і чого ж приховувати генплани, якщо вони ще «радянські»?! Проте, знайшлися і любителі відписок – це Гнівань, Липовець, Калинівка, Хмільник, Бершадь, Шаргород, Тульчин і Немирів. Хоча самою винахідливою виявилась Немирівська міська рада – там взагалі запит, надісланий рекомендованим листом, не отримали! Та й прокуратура Немирівського району не помітила порушень, щоправда и і не уточнюючи у скаржника (тобто ГО «Філософія Серця») коли і яким чином надсилався запит. І не вжила жодних заходів, щоб міськрада все ж таки надала відповідь. Мабуть, є що приховувати від громадян місту, відомому на весь світ торговою маркою.

«Проте є і позитивні результати. Окремо хочу відмітити Могилів-Подільску та Ямпільску міські ради. Вони надали всі запитувані документи та відповіли на всі запитання наших експертів. А в Могилів-Подількому навіть дозволили сфотографувати планшет з генеральним планом» - відмітила Юлія Грига, голова ГО «Філософія Серця».

Цікавою виявилась і дослідницька робота в обласному центрі. Місяць часу знадобилося, щоб отримати дозвіл ознайомитись з генланом Вінниці. Та довгоочікувана зустріч з «таємничим» документом стала не повноцінною. Троє громадських експертів увійшли до приміщення Департаменту архітектури та містобудування за паспортами, підписали розписку про нерозголошення побаченого і … побачили тільки основне креслення! Однак, і це результат! Дізналися про запланований іподром, новий житловий мікрорайон та розширення міста на 35-40%. Помітили громадські спостерігачі і вільні земельні ділянки під приватну забудову. Тоді і вирішили протестувати на практиці норму Земельного Кодексу про гарантовані безкоштовні 10 соток кожному громадянину України. Написали заяви до міськради. А у відповідь – вільних земельних ділянок немає! Чи то нам інший генплан показали, чи та земля не для громадян України, з’ясувати не вдалось.

«Оновлений генплан Вінниці незабаром має побачити світ. Тоді ми ще раз спробуємо звернутися по свої 10 соток. Адже територія Вінниці має збільшитися майже вполовину!» - зазначив Олександр Кожуховский, учасник проекту, заступник голови ГО «Філософія Серця».

Кiлькiсть переглядiв: 371

Коментарi