• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Чому збитковий «Центр інновацій» має найвищі зарплати серед вінницьких КП?

Чому збитковий «Центр інновацій» має найвищі зарплати серед вінницьких КП?

2018-09-28

/Files/images/2018_rk/КП головна.jpg

Відповідно до статті 78 Господарського кодексу України орган трохи повторюється рішення про створення комунального підприємства може приймати місцева рада для забезпечення потреб і комфорту мешканців громади, ефективного використання ресурсів. Штатний розпис, структуру підприємства та розміри посадових окладів працівників в більшості випадків визначає директор. Так як директор КП підзвітний міській раді та міському голові, він регулярно має звітувати перед ними про результати роботи і оприлюднювати звіти про діяльність підприємства.

На сайті Вінницької ради є спеціальний розділ «Комунальні підприємства», в якому узагальнена і впорядкована вся інформація про комунальні підприємства, які працюють у Вінниці. Всього їх у місті 40? Станом на 01.09.2018р. на сайті ради є інформація про Основні показники фінансового-господарської діяльності комунальних підприємств міста за І кв. 2018 року. Так за результатами І кварталу 2018р. в трійку найбільш ефективних комунальних підприємств міста ввійшли КП "Міський лікувально-діагностичний центр", МКП "Вінницький фонд муніципальних інвестицій" та МКП "Архітектурно-будівельний сервіс". А от найбільш збитково працювали МКП "Вінницязеленбуд", КП "Вінницька транспортна компанія" та КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго".


/Files/images/2018_rk/КП фін результат.jpg


Якщо збитки підприємств "Вінницяміськтеплоенерго" та "Вінницька транспортна компанія" можна пояснити тим, що ці підприємства мають застару технічну базу і її оновлення потребує великих фінансових вкладень, то збитки «Зеленбуду» досить складно пояснити. Та й зі звітом керівника ознайомитись на сайті не можливо, тому що на сайті міської ради у відповідному розділі зазначено, що річні звіти керівника не подаються.


/Files/images/2018_rk/КП_Звіт Зеленбуд.jpg


Середні заробітні плати працівників у комунальних підприємствах коливаються від майже 4 тисячі гривень в Стоматцентрі до 14,2 тисячі в «Муніципальному центрі інновацій». Варто звернути увагу, що обидва підприємства збиткові. І якщо Стоматцентр, розуміючи свою збитковість, не встановлював великих зарплат, то чому Центр інновацій на 5 працівників встановив середню зарплату 14.2 тис.грн. при збитку за 1 квартал 595 тис.грн. – питання, що потребує вивчення та пояснення з боку керівника підприємства Гошовський Василь Миколайович та профільного департаменту – департаменту економіки та інвестицій.


/Files/images/2018_rk/КП середня зп.jpg


Відповідно до пункту 3.2.5.Статуту «Муніципального центру інновацій» одним з основних напрямків його діяльності є «Регулювання та сприяння ефективному веденню економічної діяльності». Зважаючи на вищенаведені цифри ефективність ведення економічної діяльності Центру можна поставити під сумнів.


/Files/images/2018_rk/КП Центр інвестицій.png


Загалом за І квартал поточного року всі комунальні підприємства міста отримали 545 млн.грн та понесли 592 млн.грн. витрат. Таким чином ефективність вінницьких КП після сплати податків склала "- 48,5" млн.грн.

Публікація підготовлена та здійснена в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Кiлькiсть переглядiв: 1212

Коментарi